Wat kost een uitvaart?

De enige zekerheid die de mens heeft is dat we op een dag onze laatste adem uit zullen blazen. Heftig, maar waar. We denken er misschien niet graag over na, maar een uitvaart kost al snel duizenden euro’s. In dit artikel behandelen we aan welke kosten je ongeveer moet denken en welke mogelijkheden er zijn om te besparen op je uitvaart.

Een uitvaartverzorger kan je uitvaart van A tot Z voor je regelen. Dat is fijn, maar er wordt hierbij geen – dan wel minder – rekening gehouden met jouw persoonlijke wensen. Het is emotioneel zwaar en je denkt er liever niet over na. Maar als je van tevoren hebt vastgelegd hoe je uitvaart zal verlopen valt er een grote last van de schouders van je nabestaanden. Ook scheelt deze voorbereiding flink wat in de portemonnee. Voor je een uitvaartondernemer inschakelt, is het handig om eerst een overzicht te maken. Op deze manier kun je rustig nadenken over ‘moeilijke’ beslissingen. Stel jezelf vragen om jouw uitvaart in te delen naar jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. De meest voor de hand liggende vraag is: “wil je een begrafenis of een crematie?” Je zou het misschien niet verwachten, maar hierin zit al flink wat verschil qua kosten. Evenals waar jouw uitvaart plaats zal vinden. Denk hier dus in eerste instantie over na.

Belangrijkste kostenpost van de uitvaart – de inrichting

Vervolgens kun je je uitvaart langzamerhand inrichten. Wil je een kist, en zo ja; heb je een voorkeur qua materiaal? De ene houtsoort is uiteraard duurder dan de ander. Zo is een kist van eikenfineer gemiddeld €445,- en een massief eiken kist €805,-. Welke bloemen zullen de ruimte versieren? Rode rozen zullen duurder uitvallen dan anjers. Zijn er specifieke ontwerpen voor de rouwkaarten waar men rekening mee moet houden? Vindt de condoleance plaats in een speciaal rouwcentrum, bij jouw thuis of misschien wel in je favoriete cafe? Zullen je nabestaanden je herdenken met een kopje koffie en een gebakje of een biertje – of wijntje – en een bitterbal? En hoe zit het met het vervoer? Wordt het een klassieke rouwstoet of is een stoere motor meer jouw stijl? Al deze keuzes hebben natuurlijk invloed op het uiteindelijke kostenplaatje.

Achter de schermen – waar bestaan de uitvaart kosten uit?

De bovenstaande vragen heb je jezelf misschien wel eens gesteld toen je een uitvaart attendeerde. Maar er zijn ook kosten waar je niet 1,2,3 bij stilstaat, omdat deze zich ‘achter de schermen’ afspelen. Zo hanteert iedere uitvaartverzorger een basistarief voor het bespreken, regelen en uitvoeren van de uitvaart (€1500,-). Aan het opbaren van de overledene thuis (€480,-) of in het uitvaartcentrum (€570,-) en het vervoer van de overledene naar het uitvaartcentrum of woonhuis (€205,-) zitten ook kosten verbonden. Evenals de dragers van de kist (€345,- voor 4 dragers), het condoleanceregister (€530,-) en een advertentie in de regionale krant (€500,-). Hoeveel personen je uitnodigt en in welke gemeente je uitvaart plaats zal vinden hebben ook impact op de kosten.

Gemiddelde kosten uitvaart

Al met al kunnen de kosten flink oplopen. De som voor een ‘gemiddelde’ begrafenis bedraagt relatief gezien €10.758,-. Voor een crematie is dit €8.908,-.  Maar zoals eerder benoemd kan een uitvaart zo simpel of zo uitgebreid mogelijk worden aangekleed. Een ieder heeft een andere smaak. Als je je bedenkt dat iedere specifieke wens geldt kost is het niet gek dat voor ieder individu een ander prijskaartje geldt. Voor een globale indicatie van een uitvaart naar eigen wens kun je een online calculator inschakelen. Hierbij wordt enkel uitgegaan van gemiddelde tarieven. Voor een concrete specificatie raden we je aan een uitvaartondernemer in te schakelen en een offerte aan te vragen. Er zijn tientallen ondernemers, dus misschien vind je het lastig om hierin een keuze te maken. Je kunt online gemakkelijk verschillende ondernemers met elkaar vergelijken. Of misschien heb je wel een goede ervaring met een uitvaartondernemer die de uitvaart van een familielid, vriend of kennis heeft verzorgd. Ga hoe dan ook op je gevoel af. Tip: plaatselijke ondernemers kennen de lokale mogelijkheden.

Laatste tips om te besparen op de kosten van de uitvaart

Heb je een keuze gemaakt? Voor je een offerteaanvraag doet is het slim om jouw budget vast te stellen. Hierdoor heeft de uitvaartverzorger een uitgangspunt. Heb je bij de eerste ontmoeting geen klik met de uitvaartverzorger? Dan is het niet erg als je opzoek gaat naar een ander. Beslis niet alles tijdens het eerste gesprek met de uitvaartverzorger, maar laat alles rustig op je afkomen. Zorg ervoor dat al jouw wensen inclusief de prijs – ook eventuele aanpassingen – op papier komen te staan. Maar bedenk ook welke dingen je eventueel zelf kunt regelen. Misschien ken je wel een designer voor rouwkaarten, een bloemist of de eigenaar van een cafe. Denk ‘out of the box’. Wat dacht je van een afscheid thuis, bij je sportclub of in je favoriete kroeg? Dit scheelt een hoop kosten! Tot slot is een uitvaartverzekering essentieel. Op deze manier dek je veel kosten en maak je het je nabestaanden een stuk gemakkelijker. Hoe uitvaartverzekeringen precies werken, behandelen we in een volgend artikel.