Wat kost een crematie?

Veel mensen vinden het lastig om na te denken over hun uitvaart. Hoe moeilijk dit ook kan zijn, toch is het erg belangrijk om hierover na te denken zodat niet alles geregeld hoeft te worden door de nabestaanden. Bij de uitvaart kan er gekozen worden voor een begrafenis of een crematie. Over het algemeen is een crematie goedkoper dan een begrafenis. De kosten van een crematie kunnen echter nogal verschillen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de persoonlijke wensen van de overledene en zijn/haar nabestaanden, de keuze voor het crematorium, de grootte en het tijdstip van de plechtigheid en ga zo maar door.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een crematie?

In Nederland kost de gemiddelde crematie rond de €1.300,-. Houd er wel altijd rekening mee dat de kosten per crematorium kunnen verschillen. Tevens kan het voorkomen dat de kosten hoger worden, als de crematie plaatsvindt buiten de reguliere openingstijden van het crematorium. In het weekend zal een crematie bijvoorbeeld altijd duurder zijn dan doordeweeks. Daarnaast moet gerealiseerd worden dat dit alleen de kosten zijn voor de crematie zelf. Bij de uitvaart komen vaak nog meer kosten kijken. Er kan eventueel ook alleen gekozen worden voor een technische crematie. Hierbij wordt de overledene alleen gecremeerd en wordt er verder geen gebruik gemaakt van de faciliteiten.

Waar bestaan de kosten van een crematie uit?

Kort gezegd bestaan de kosten van een uitvaart uit de kosten van de crematie zelf, de basiskosten, de kosten voor het crematorium, de kosten van de grafkist, de kosten van de urn en/of de eventuele uitstrooiing van de as. Bij de basiskosten van een uitvaart kan gedacht worden aan de kosten van de uitvaartverzorger, de verzorging en het opbaren van de overledene, de kosten van het personeel , de formaliteiten, de rouwauto, de bloemen, de catering, de rouwkaarten en een eventuele rouwadvertentie.

De kosten voor een graf zijn bij een crematie vaak lager dan bij een begrafenis. Er zijn echter wel kosten voor de urn en een eventuele gedenkplek. Nabestaanden kiezen er soms ook voor om de as te laten verwerken in een sieraad. Tevens wordt de as soms uitgestrooid op een bijzondere locatie.

Veel mensen vinden het lastig om de totale kosten van de uitvaart te bepalen. Gelukkig zijn er op internet verschillende websites waar de gemiddelde kosten van een uitvaart berekend kunnen worden. Naast de vaste kosten zullen dus vooral de persoonlijke wensen de totale kosten van de uitvaart bepalen.

Uitvaartverzekering om de kosten de crematie te dekken

Om een uitvaart financieel mogelijk te maken kiezen veel mensen voor een uitvaartverzekering. Zo hoeven de nabestaanden zich geen of minder zorgen te maken over de kosten van de uitvaart. Een eenvoudige uitvaart kost al snel €5.000,-. Het is dus erg belangrijk om goed over al deze aspecten na te denken, zodat de nabestaanden niet voor verrassingen komen te staan. Iedereen verdient ten slotte een onvergetelijk en bijzonder afscheid.