Wat kost een begrafenis?

Bij een uitvaart komt altijd een hoop kijken, maar wat kost een begrafenis nou eigenlijk? Dit is een vraag die door velen van ons vaak onderschat wordt. Zo blijkt uit onderzoek dat meer dan een derde van de 18 tot 34 jarigen denkt dat een uitvaart gemiddeld minder dan €5.000 kost. In werkelijk komen begrafeniskosten gemiddeld op een bedrag tussen de €8.500 en €11.000 uit. Dit is een gemiddelde, maar toch verschillen de prijzen enorm per gemeente. Dit komt vooral door de grafkosten die per gemeente anders zijn. Deze grafkosten liggen namelijk tussen de €800 en €7.000 bij de verschillende gemeenten.

Kosten begrafenis

Welke kosten komen er precies kijken bij een begrafenis? Dit zijn de algemene begrafeniskosten op een rijtje:

  • Basiskosten: uitvaartverzorging, opbaren en rouwvervoer
  • Plechtigheid: uitvaartdienst, rouwboeket, rouwkaarten en catering
  • Grafkosten: deze verschillen dus per gemeente
  • Grafmonument: grafsteen op het graf

Ook zijn er nog kosten die afhangen van de persoonlijke voorkeur van de overledene en/of de nabestaanden. Hierbij kun je denken aan wat voor soort kist, wel of geen rouwadvertenties en volgauto’s.

Begrafeniskosten berekenen

Om alvast een inschatting te kunnen maken wat je kwijt zal zijn aan de begrafenis, zijn er verschillende dingen die je na moet gaan. Wat dekt bijvoorbeeld de verzekering? En vindt de begrafenis plaats bij een kerk of niet? Er zijn dus erg veel dingen van invloed om te kunnen zeggen wat een begrafenis zal gaan kosten. Ga dit dus altijd goed na. Om je een handje te helpen, kun je gebruikmaken van de Uitvaarberekenaar van Nibud. In deze tool worden verschillende vragen gesteld waardoor automatisch een globale berekening gemaakt kan worden. Hierdoor kun je al vroegtijdig rekening houden met een bepaald bedrag en kom je niet voor verrassingen te staan. Je kunt ervoor kiezen om een bepaald bedrag opzij te zetten en dus te ‘sparen’ voor de uitvaart, maar je kunt ook een uitvaartverzekering afsluiten die een hoop kosten zal dekken.

Kosten na de begrafenis

Zodra de begrafenis heeft plaatsgevonden, betekent dit niet altijd dat alle kosten al gemaakt zijn. Er moet ook een bedrag betaald worden voor een begraafplek. Deze prijzen verschillen wederom per gemeente en liggen tussen de €200 en €3.000. Dit gaat meestal over een periode van 10 of 20 jaar van de begraafplek. Dus als de begraafplek verlengd moet worden komen deze kosten dus weer terug.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er verschillende kosten die per gemeente heel erg kunnen verschillen. Het is dus verstandig om hierin een goede overweging te maken. Ben je benieuwd naar de kosten van een begrafenis in de verschillende gemeenten van Nederland? Dit is terug te vinden in een grafkostenmeter.